Nieuwbouw Melanchthon Kralingen

In opdracht van: CVO

Groen dak op een stedelijke school

De nieuwe VMBO school dat het bestuur voor

ogen had, moest ‘het pareltje van de buurt’
worden. Een krachtige ambitie, waar de locatie
in Kralingen, Rotterdam zich prima voor leent.

JAREN ’30 ARCHITECTUUR

De architectonische inpassing in de dertiger jarenwijk luistert heel nauw, want bewoners hechten veel waarde aan de architectonische uitstraling.Om aansluiting te vinden is teruggegrepen op oude stijlelementen, zoals penanten, ranke aluminium kozijnen en afgeronde hoeken. Voor het exterieur is gebruik gemaakt van duurzame materialen als beton, steen en glas. Grote openingen in de gevel tonen een glimp van wat er zich binnen afspeelt.

BUURTBEWONERS WELKOM!

Ook functioneel zoekt de school verbinding met de buurt. De belangrijkste spil hierin zijn de bibliotheek en het eetcafé waar de buurt een hapje kan eten. De gymzaal, dansstudio en buurtruimte hebben een aparte entree en worden buiten schooltijd beschikbaar gesteld voor de buurt. Ook het speelterrein voor de school is openbaar. 

EEN HELDER INTERIEUR
De bezoeker ziet meteen alles wat er te beleven valt. De aula, met een grote vide waar een tribunetrap in geplaatst is, vormt het hart van de school. 
de tribunetrap met een zee van licht erboven geeft de ruimte vorm en wordt straks ongetwijfeld de favoriete hangout van de jongeren. Hier omheen liggen praktijklokalen en het eetcafé. Boven zijn de leerpleinen gekoppeld aan theorielokalen. Ook het interieur is met zorg ontworpen. Veel wit en natuurlijke materialen creëren een prettige, rustgevende leeromgeving. 

FRISSE SCHOLEN KLASSE B

Licht, lucht en ruimte zijn nog steeds actuele thema’s voor een prettige leeromgeving. In dit geval is dat de aula met het glazen dak die een overvloed aan ruimte en bntuurlijk licht diep in het gebouw brengt. De school valt in frisse scholen klasse B. 

Terug