Nieuwbouw MFC Brede School Rockanje

In opdracht van: Gemeente westvoorne

In een glooiend duinlandschap is MFC BS Rockanje ontworpen als een sociaal hart voor de gemeenschap van Rockanje. Het gebouw biedt huisvesting aan basisschool De Zeewinde, een BSO van stichting Humankind, peuterspeelzaal het Pierepotje, de bibliotheek, de muziekschool en diverse sport- en cultuurverenigingen. Het multifunctionele gebouw brengt de gebruikers letterlijk onder een dak samen.

Multifunctionele Indeling
NOAHH acht het noodzakelijk dat architectuur evolueert en zich blijft aanpassen aan de steeds veranderende wensen van de gebruikers, en streeft naar flexibele structuren die zich kunnen aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen en veranderend gebruik. NOAHH heeft in haar ontwerp voor MFC BS Rockanje rekening gehouden met het feit dat in de nabije toekomst, wanneer de school minder ruimte nodig heeft, er een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in het gebouw gehuisvest kan worden.

Het gebouw heeft een heldere open draagstructuur en is volledig opgetrokken uit een staalskelet. Nagenoeg zijn alle wanden relatief eenvoudig te verwijderen. Dit maakt aanpasbaarheid in de toekomst een stuk eenvoudiger. De centrale ruimtes zijn goed opdeelbaar en te combineren met de direct nabije multifunctionele ruimtes. Bergingen zijn ook geschikt gemaakt als oefenruimtes voor de muziekschool.

Sociale hart
Het centrale ontmoetingsplein is een polyvalente ruimte met een belangrijke, centrale functie in het dorp Rockanje. Het bindt niet alleen alle participanten samen, het laat de bezoeker ook in een oogopslag met alle gebruikers kennismaken. Grote vensters als etalages verbinden de verschillende domeinen en de sporthal met dit sociale hart. De centrale ruimte kan worden vergroot door deze te koppelen aan de multifunctionele ruimte met behulp van een grote flexibele wand. De centrale bar is gecombineerd met de balie en gaat over in een kunstmuur waarin de kunstverenigingen werk kunnen exposeren en sportprijzen in kunnen worden gepresenteerd. De ruimte tussen bar en kunstmuur dient als wachtruimte en lounge; een plek voor ontmoeting en verbinding.

Bakstenen Huid
Het alzijdige gebouw is robuust van buiten in een gemêleerde zandkleurige baksteen, refererend aan de kleur van het omringende duinlandschap. De bakstenen huid van het gebouw is geperforeerd met grote vierkante raampartijen, die gelijkmatig over de gehele gevel verdeeld zijn. Ook de sportzaal is van royale raampartijen voorzien om het gebouw een alzijdige kwaliteit te geven. Het dak is bekleed met zonnepanelen en is als een laken over het programma gedrapeerd om een duidelijke en sterke vorm te creëren en de gebruikers letterlijk onder een dak samen te brengen.

Leerpleinen en Lichtstraten
De school kent haar eigen leerpleinen. Deze pleinen zijn optimaal verbonden met de omliggende lokalen, maar ook met de centrale ruimte. Met grote raampartijen, als etalages, worden de leerpleinen zichtbaar gemaakt. De jassen en tassen worden opgenomen in speciaal door NOAHH ontworpen garderobe meubilair. Dit is gedaan om de verblijfskwaliteit op de leerpleinen maximaal te garanderen en een intieme sfeer te creëren. Tevens kan een derde van de gevel worden geopend. Door grote lichtstraten in het dak baadt het hart van het gebouw in natuurlijk licht.

Duurzaam
Het gebouw is voorzien van een state of the art gebouwinstallatie. De school is een frisse school klasse B. Dat wil zeggen, veel frisse lucht door vraaggestuurde mechanische ventilatie, maar toch de mogelijkheid om een paar ramen open te zetten om te kunnen doorluchten. Hoge plafonds van soms wel 3,5 meter en een aquifer zijn ontworpen om zowel te kunnen verwarmen als koelen met energie uit de bodem. Veel natuurlijk daglicht in de lokalen en vaste, achter de gevel weggewerkte automatische zonwering. 

Terug